Istoria Scaunului Electric

first-electric-chair
Prima executie pe scaunul electric a fost aplicata in ziua de 6 august 1890, la ora 6 dimineata, in inchisoarea Auburn, din statul New York. Condamnatul se numea William Kemmler, vinovat de uciderea concubinei cu un topor.

Scaunul electric a fost dezvoltat de dr. Alfred P. Southwick, dentist si angajat al lui Thomas Edison, impreuna cu colegul sau, Harold Brown, chiar la cererea lui Thomas Edison de a gasi o metoda „mai umana” de a executa o pedeapsa cu moartea.

Desi majoritatea proiectelor lui Edison foloseau curentul continuu, pentru scaunul electric a ales curentul alternativ, acesta avand o putere si o rapiditate mai mare, ingrediente esentiale ale unei executii „umane”.

Astfel, criminalul Kemmler devenea cobaiul executiilor capitale in stil american. Ele trebuiau sa diminueze suferinta celui executat, inlocuind practica principalelor executii brutale de pana atunci: streangul si ghilotina. Dar faptele s-au desfasurat altfel decat prevazusera inventatorii.

Prima incercare de executie a esuat. Rezistentul Kemmer a supravietuit primului soc electric de 2.000 de volti CA, aplicat timp de 17 secunde, mult peste nivelul pe care inventatorul il considerase letal.

S-a hotarat aplicarea unei tensiuni mai ridicate. A doua incercare a durat mai bine de un minut, condamnatul a decedat in cele din urma, dar cei care au asistat au fost ingroziti de scena executiei.
Ziarele comentau atunci ca „era mai bine sa fi folosit un topor” sau „este ingrozitor, ceva mai rau decat spanzuratoarea”. In scurt timp, executia lui Kemmler a ajuns cel mai comentat eveniment al anului nu numai in America, dar si in presa din Franta, Belgia si Marea Britanie. Europa nu se grabea deloc sa adopte „cel mai uman mod de executie capitala”.

Chiar si in SUA, numai unele state au aprobat utilizarea scaunului electric, cu atat mai mult cu cat, intre timp, a aparut o alta metoda mai moderna: injectia letala.

Astazi, scaunul electric este practic abandonat. De altfel, se abandoneaza insasi pedeapsa capitala, abolita deja in numeroase tari dezvoltate si putin aplicata in altele.

Pe 10 mai 2002, in SUA, o femeie a fost condamnata la executie pe scaunul electric pentru uciderea unui politist. De atunci, doar 8 executii au mai avut loc in Statele Unite.

O poveste mai vesela
La inceputul secolului trecut, vestea scaunului electric, care facuse ocolul lumii, a atras si atentia imparatului Abisiniei de atunci (Etiopia de azi), Menelik al II-lea, care a comandat din SUA trei asemenea scaune pentru tara sa, unde avea nevoie sa anihileze destui infractori.

Abia dupa livrare, insa, imparatul a constatat ca nu le poate folosi, intrucat in Abisinia nu exista curent electric. Dar pentru ca „investitia” sa nu se piarda, a decis sa utilizeze unul din scaune pe post de tron imperial. Ce-i drept, scaunele erau foarte bine lucrate si destul de confortabile. 🙂 Astfel, monarhul a domnit pana in anul 1913 pe un scaun electric.

scaun
Scaunul electric de la Chambers, tema principala a jocului de escape room, este o reproducere dupa Old Sparky, din Texas. L-am numit precum locatia secreta din povestea jocului – Fandango.
Scaunul original Old Sparky a functionat din 1924 pana in 1964, pe el fiind executati 361 de condamnati. La fel ca si scaunul nostru, Old Sparky a fost construit de tamplari priceputi, in asa fel incat sa reziste zdruncinaturilor aferente executiei. Astazi, Old Sparky poate fi vazut intr-un muzeu din Texas, dar, fiind drumul cam lung pana acolo, e mult mai usor sa ajungeti la Chambers, in Bucuresti, undeva langa parcul Izvor.

In povestea jocului nostru, sunteti adusi in locatia secreta Fandango si condamnati la executia pe scaunul electric. Un membru din echipa incepe jocul legat pe scaunul electric (si va fi dezlegat de restul echipei in cateva minute, in functie de cat de bine va descurcati cu puzzle-urile).


Aveti 60 de minute sa evadati din locatia Fandango. Echipele trebuie sa aiba intre 3 si 5 jucatori.

Rezerva Electric Chair si hai sa vezi cum e sa fii legat pe el.